Matverks-vinnarna 2016!

Finalen i Matverk 2016 var mycket spännande med många starka produkter i startfältet. Prisutdelningen skedde på kvällen under Nyköpings Midvinterfest. Gastronomiska Samtal delade i år ut fem diplom och prisutdelare var landshövding Liselott Hagberg samt Mathias Dahlgren och Hans Naess från Gastronomiska Samtal.

Är du intresserad att veta mer om själva tävlingen finns det här på www.matverk.se.

Vill du veta hur det går i årets tävling? Läs om vinnarna i respektive landskap i vårt pressrum på MyNewsDesk

Första pris till Gotland

Första pris i Matverk 2016 gick till Gotland och Rosengårdens Ramslöksgremolata som är skapad av Henrik Westerlund och Tomas Pettersson.

Juryns motivering lyder:

 »Modern, vacker, smakrik och elegant. Produkten överraskar med en härlig doft och textur. Användningsområdena är många och den här produkten har en stor marknadspotential, i Sverige, utanför landets gränser och självklart på Gotland.«

Se fimen från prisutdelningen här.

Vinnarna, Henrik Westerlund från Restaurang Rosengården och Tomas Pettersson från Stenhuse Gård, har fått stöd av Almi Företagspartner Gotland för att utveckla sin produkt vidare. Tävlingsledare var Susanne Welin-Berger

henrik@restaurangrosengarden.se

susanne.welin-berger@livstek.se

Andra pris till Sörmland

Andra pris gick till Sörmland och Sörmländsk Skogskorv som är skapad av Christer Olofsson, Marie Petterson och Lena Engelmark Embertsén.

Juryns motivering lyder: "Genuint och innovativt innehåll med stark koppling till landskapet den kommer från. Väl förpackad med ett genomarbetat kommunikationskoncept. Krispig på utsidan och ett saftigt välstoppat innehåll bestående av vildsvin, älg, granskott och älgört, direkt från den sörmländska skogen."

Bakom Sörmländsk Skogskorv står Lena Engelmark Embertsén från Högtorps Gård, Christer Olofsson från Vrena Viltslakteri och Marie Pettersson från Mälarchark. Korven är gjord på vildsvin, gran, älg och älgört. Tävlingsledare var Jonas Hammar.

lena@hogtorp.se

 jonas@solmyra.se

Tredje pris till Blekinge

Tredje pris i Matverk 2016 går till Blekinge och Mormor Märtas finfina smågurkor som är skapad av Staffan Lager och Linda Lövberg.

Juryns motivering lyder: ”En rolig produkt med grym potential att bli en storsäljare i ”no-waste”-segmentet. Krispig, fint kryddad och med balanserade smaker. Det är minsann inte bara Frankrike som kan göra smågurkor, Blekinge kan också!”

Staffan Lager har i samarbete med odlarna på Gummagården tagit tillvara på de små slanggurkor som annars sorteras bort i ett tidigt stadium av gurkodling. Gurkorna har sedan förädlats av Staffan Lager. Tävlingsledare var Christel Hammar-Malmgren

info@lagritos.se

c.hammarmalmgren@me.com

 

Hedersdiplomet till Åland

Hedersdiplomet Årets innovativa koncept går år 2016 till Åland och Åländsk Fiskbräda som är skapad av Anders Westerberg och Michael Björklund.

Juryns motivering lyder: ”Ett mycket innovativt matkoncept med ett klockrent namn. Presentationen höjer innehållet och skapar förväntan. Den här kan definitivt bli en serveringssuccé på åländska skärgårdsrestauranger.”

Fiskbrädan består av ask och görs med valfritt antal serveringsfack I brädans fack läggs förädlade fiskarter och delar av fisk som normalt kastas bort. Fiskbrädan är tänkt att säljas till restauranger i åländska skärgården. Tävlingsledare var Lena Brenner.

smakrikt@vasterro.com

lena.brenner@landsbygd.ax

 

Mathias Dahlgrens utmärkelse"Rätt i tiden"  till Västergötland

Mathias Dahlgrens utmärkelse ”Rätt i tiden” i Matverk 2016 går till Västergötland och Wegofärs och är skapad av Wästgötarna och Magnus Fridén.

Mathias Dahlgrens motivering lyder: "En gott hantverk har skapat en välgjord och mycket trevlig produkt som ligger helt rätt i tiden. Kan utvecklas för att användas på många sätt och varieras i kryddning. Ett välkommet tillskott på en marknad som ropar efter innovation, variation och gröna alternativ. Wegofärsen på spelt har stort potential." Tävlingsledare Cecilia Faktus

dagman.niclas@spray.se

cecilia@lpiv.se

Matverksvinnare 2015

Här hittar du samtliga landskapsvinnande av Gastronomiska Matverk 2015.

Matverksvinnare 2014

Här hittar du samtliga landskapsvinnande av Gastronomiska Matverk 2014.

Matverksvinnare 2013

Här hittar du samtliga landskapsvinnande av Gastronomiska Matverk 2013.

 

HÅLL DIG UPPDATERAD

Detta gör

Gastronomiska Samtal

FORUM NYKÖPING

Forum Nyköping är en tongivande arena för kunskapsutbyte och samarbeten kring svensk gastronomi för hela matbranschen.

MATVERK

Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling för råvaruproducenter, förädlare och matlagare som tävlar i lag, landskapsvis. Läs mer om tävlingen på www.matverk.se.

MATBORDET

Runt Matbordet får yrkesfolk som vanligtvis inte möts tillfälle att prata och utbyta tankar med varandra över en bit mat. Passar även företag och organisationer. Besök vår Youtube-kanal.

TJUVLYSSNAT

Tjuvlyssnat är ett koncept som vi kan använda nästan överallt. Med olika tekniska lösningar spelar vi in, eller gör samtalen tillgängliga för fler, på plats. Besök vår SoundCloud-sida.

KRUBBLERIER.SE

Krubblerier är bloggen där både du och vi kan tala ur hjärtat om mat, villkor, smak, hållbarhet och framtid. Besök bloggen redan idag!

 

Våra partners!

Menigo

Sörmlands Sparbank

Nyköping kommun

 

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se