Skapad av: Mats Swensson, Björn Zetterberg och Anders Granhed
Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People
Skapad av: Maria Printz, Kerstin Björklund och Anders Olsson
Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People
Skapad av: PerÅke Jern och Elisabet Forsdahl
Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People
ETT DRYGT HUNDRATAL nya matprodukter av cirka 350 produktutvecklare från norr till söder, det är det strålande resultatet av Sveriges största produktutvecklingstävling någonsin. På kvällen den 24 januari korades tre riksvinnare.
Juryn var enig om att det var en nära på omöjlig uppgift att välja bland så många goda och innovativa bidrag till det svenska köket.
Här nedan kan du bläddra och läsa om samtliga 21 landskapsvinnare.
Odlade jordärtskockor längs kustvägen i östra Blekinge spelar huvudrollen i chutneyn som förädlas av Anna-Karins skafferi i Torhamn. Produkten har berikats med bland annat curry, aprikoser röd chilipeppar och ingefära. Den lagringståliga jordärtskockan är näringsmässigt en av de nyttigaste rotfrukterna vi kan odla i Sverige. Kustchutneyn är tänkt att serveras just som den är, som ett tillbehör till andra maträtter, eller på en smörgås med ost eller skinka.
Skapad av Anna-Karin Petersson och Anders Olsson
Kontaktperson: Anders Olsson, bond-garden@hotmail.com, 0708-48 72 02, 0455-36 80 14, 0709-29 56 57
Fotograf: Magnus Glans
Getterna lever fäbodliv på sommaren i Städjan-Nipfjällens naturreservat. Där går de på fribete om dagarna och kommer hem till fjöset på kvällen, och mjölken förädlas i fäboden. Rökningen sker på traditionellt vis och det saltade köttet hängs in i rökugnen över eldar på alved.
Det rökta getköttet går utmärkt att ha som huvudrätt till en potatisgratäng med vitlök och grädde. Passar också kall som förrätt med både pepparrot och lingonchutney.
Skapad av Charlotta Rosborg, Camilla Sparring och Kerstin Almqvist
Kontaktperson: Charlotta Rosborg, mobil: 073-715 89 89, charlottarosborg@hotmail.com
Fotograf: Magnus Glans
Grisarna föds och växer upp på Hola Lantbruk innan de förvandlas till varmrökt sidfläsk i Ramsele enligt gammeldags traditioner. Sidfläsk är en stor skogsfavorit, inte minst bland jägarna i de rika älgskogarna - för sin långa hållbarhet i ryggsäcken och att den är klar att ätas direkt. Fläsket passar som kallt på en macka eller som små tärningar i en sallad men också att grillas på galler över elden. Eller varför inte med stekt potatis.
Skapad av Anne-Li Blomqvist och Mattias Tjärnberg
Kontaktperson: Anne-Li Blomqvist, 070-269 90 90,
anne-li@ramselechark.se
Fotograf: Magnus Glans
Matlaget bakom produkten vill ändra på att vi äter färre musslor i Sverige än generellt i övriga Europa. De odlade blåmusslorna från fisk- och skaldjursmetropolen Bohuslän är kokta i vin och grönsaker. Produkten följer trenden med färdigmat som gör att alla kan äta vällagade musslor på ett enkelt sätt. Musslorna är tillagade och pastöriserade direkt i en vakuumförpackning. Serveringstips: Som en enkel förrätt med färskt bröd eller till pasta med färsk persilja och musslornas vinspad.
Skapad av Mats Swensson, Björn Zetterberg och Anders Granhed
Kontaktperson: Mats Swensson, Saltea Seafood, mats@saltea.se
Fotograf: Magnus Glans
Getterna föds upp i Dals-Ed i Dalslands inland och på gården Näsbön produceras både getmjölk och kött. Det varierande fodret ger köttet dess höga kvalitet och fina struktur. Get Salsiccian innehåller bland annat grisspäck, getost, vitt vin, färsk salvia och fänkålsfrön. Korven rekommenderas inte minst till den medvetne grillaren som vill ha ett alternativ till andra köttvaror. Serveras gärna med en krämig svamprisotto, röda linser och rostad vitlökskräm.
Skapad av Per Åke Jern och Elisabet Forsdahl
Kontaktperson: PerÅke Jern, Per-ake.jern@toreboda.se
Fotograf: Magnus Glans
Kring gården Hamrånge i norra Gästrikland håller betande Highlandkor landskapet öppet. Råvaran förädlas sedan tillsammans med bland annat ekologiskt griskött och fänkål från närliggande Wij trädgårdar. Tanken är att Gästrikets fänkålskorv ska få sällskap av säsongssmaker, till exempel färskorv med svamp när det blir höst.
Korven klarar de flesta tillagningsmetoder men kommer framför allt till sin rätt vid stekning och grillning. Serveras till vardags eller fest, som garnityr eller som huvudrätt.
Skapad av Rickard Eriksson och Hans-Erik Holmqvist
Kontaktperson: Rickard Eriksson: rikard@hambrunge.se
Fotograf: Magnus Glans
Blodmat är väl förankrat i det gotländska matarvet. Idén bakom Bröderna Wikströms Lamm-blodkorv, bygger dels på den gotländska traditionen bakom ”pyls” - en svagt kryddad blodkorv med mycket späck, dels på inspiration från den portugisiska/spanska ”Morcelan” – som chorizo med blod. Därmed möts gotländsk kryddning med vitlök och chili. Korven mjölksyras och torkas innan den varmröks med alspån och enris.
En ätfärdig produkt som kan skivas upp och serveras som pålägg eller stoltsera ihop med andra delikatesser på en buffé.
Skapad av Pontus Wiman, Danne Wikström och Pär Wikström
Kontaktperson: Danne Wikström, 073-978 94 76, danne@brodernawikstroms.se
Fotograf: Magnus Glans
Inför framställningen av korven övertalades producenten att konvertera från gris till nöt, från grisfjälster till halal. Efter en månads experimenterande var Wapnö Njutare helt klar – en syrad, lättrökt korv från kor och kvigor som gått på frigående bete. Kött från hondjur har mer insprängt fett och är därför mörare och mer smakrikare än motsvarande för handjur.
Med sin nötiga och smakrika karaktär passar denna nötkorv till en mängd olika rätter. För bästa smakupplevelse rekommenderas att steka den på låg värme och servera med persiljestuvad potatis och äpple.
Skapad av Lennart E. Bengtsson och Harry Stangenberg
Kontaktperson: Lennart E. Bengtsson, Wapnö gård, tel 035-19 21 01
Fotograf: Magnus Glans
Hälsinglands jordmån är särskilt gynnsam för produktion av lin - samma gäller för grönsaksodling. I linmekkats hjärta, Växbo, förädlas den närodlade sparrisen från Annikas gård i Söderala till soppa med surdegskrutonger. Överraskande tillbehör är rostad potatis, vitlök, färskost, rapsolja och honung. Produkten är anpassad för att varieras efter årstiderna. Smaken passar alla åldrar: Varm som soppa, som aptitretare i ett cocktailglas eller som en ren pastasås.
Skapad av Pär Johansson och Annika Sahlin
Kontaktperson: Pär Johansson, par@vaxbokrog.se
Fotograf: Magnus Glans
Björksav är en av Sveriges äldsta och mest sparsamt nyttjade naturresurs. Men i jämtlandsskogarna vid en ankfarm nära Årefjällen, har producenten Peter Blombergsson experimenterat med att förädla björksav i olika former under flera års tid. Tanken på en björksirap växte så småningom fram. Resultatet: En produkt på ren björksav som reduceras vid olika temperaturer och hastigheter över en vedeldad öppen eld för att få fram de rätta smakerna. Passar till många sorters rätter, såsom glass, kött, frukt, ostar och mycket mer.
Skapad av Peter Blombergsson och Magnus Nilsson
Fotograf: Tina Stafrén, www.fotograftina.se
Landskapsrätten tjälknöl kom enligt sägnen till av att Fru Nilsson i Torpshammar, glömde steken i ugnen som skulle snabbtinas. För att rädda den blandade hon till en saltlag med kryddor, för att två dagar senare skära upp ett fantastiskt kött mört och saftigt kött. Produkten Lättrökt högrev utgår från samma metod men med modernare tekniker i rökeriet på Lörudden. Går att ätas direkt och passar med kalla tillbehör som smörgåspålägg eller sallad. Utmärkt även som varm till en potatisgratäng med rödvinssås.
Skapad av Elin Bergström och Kenneth Sillman
Kontaktperson: Elin Bergström, 070-211 19 09, e-post: elin_bergstrom@tele2.se
Fotograf: Magnus Glans
Öländsk Cow Boys är en ny glassprodukt från den lilla ön med stark mjölkproduktion och med fler kor än människor. Den röda tråden och visionen bakom produkten: Att leverera naturlig gårdsglass på mjölk från glada kor och bönder till kreativa krögare för en härlig, ärlig glass som är 100 procent Öland, 100 procent ekologiskt! Redan nu finns flera smaker framtagna. Alla ingredienser kommer från producenter och leverantörer inom en radie av endast två mil från Halltorps Gästgiveri.
Skapad av Jörgen Rasmussen, Mikael Petersson och Greger Johansson
Kontaktperson: Jörgen Rasmusson, köksmästare, mobil 070-480 33 35
Fotograf: Magnus Glans
Östergötland var ett av de första landskapen där kommersiella havtornsodlingar startades upp. Därför vilar havtornsmarmeladen på en genuin tradition. Matguldtackan på havtorn och spetsad med rosmarin är lite hård i konsistensen med flit. Tanken är att den gärna får ställas intill en ostbricka, kanske passa till just getost, som dekorativ dessert eller helt enkelt som ett utmärkt godis.
Skapad av Ann-Sofie Johansson, IngMarie Johansson och Daniel Blomqvist
Kontaktperson: Ingmarie Johansson, Tel: 049412488, info@hargodlarna.se
Fotograf: Magnus Glans
Hallonfröjd från Fruemöllans Bär är framtagen av en unik hallonsort och en unik äppelsort. De ekologiska råvarorna pressas, blandas och pastöriseras varsamt innan de tappas upp på ljus glasflaska med skruvkork. Innehåller inga tillsatser - endast hallonens och äpplenas eget socker. Hälso- och mingeldrycken passar utmärkt såväl till ostbrickan som till en hallonshot tillsammans med lakritsdesserten, eller bara som den är. Förutom att den svalkar en het sommardag är den också värmebeständig – lika god som varm.
Skapad av Calle Laurén, Cecilia Jörlevik och Gun Hagström
Kontaktperson: Calle Laurén, e-post: info@fruemollansbar.se
Fotograf: Magnus Glans
Denna stekkorv innehåller hög andel kött av lamm- och fårfärs från lantrasfåren som betat på steniga småländska marker runt Sällebergs Gård. Den minner om mormors korv i Småland, men är samtidigt spetsad med en modern kryddning som är anpassad till dagens internationella samhälle. Korven är tillagad på ett hantverksmässigt traditionellt sätt med manuell korvspruta. Passar lika bra både som varm och kall snacks, eller till en middag med potatismos.
Skapad av: Anton Löfgren, Knut och Lottie Lillienbrunner
Kontaktperson: Roger Henriksson, henriksson.roger@telia.com,
0705-73 60 28
Fotograf: Magnus Glans
Bryggarbrödet är en modern dravlimpa som bakas på drav och sötvört tappat direkt från bryggningen i microbryggeriet i Eskilstuna. Historiskt finns en naturlig koppling – där det förr fanns ett ett bryggeri, fanns också en bagarstuga. Laget bakom produkten vill få ut det bästa av de godaste spillprodukterna och ge de ett nytt liv i en annan form.
Brödet har en kraftig rågsmak med mild sötma från honung, balanserad kryddning av pomerans och kummin och smakar som bäst med extra salt smör och en mild ost.
Skapad av Maria Printz, Kerstin Björklund och Anders Olsson
Kontaktperson: Maria Printz 070 77222049, maria@printzbageri.se
Fotograf: Magnus Glans
Äppelträrökt Röd Klara är en krämig och smakrik kittost gjord på mjölken från Jerseykor på Löfsta Gårdsmejeri i Vallentuna. Osten har rökts med äppelträflis på gammalt vis med klassiskt uppländska äppelträd från Husmor Lisas trädgård. Metoden ger en mild röksmak och Jerseykornas mjölk lämpar sig särskilt för produktion av högkvalitativa ostar. Röd Klara gifter sig väl med alltifrån ost- och charkbrickan, med marmelad, eller tillsammans med en vällagrad whiskey.
Skapad av Lisa Lönner Pulkinner, Marie Backrud-Ivgren och Andreas Hedlund
Kontaktperson: Lisa Lönner Pulkinner, 070-200 94 14, lisa@husmorlisa.se
Fotograf: Magnus Glans
Finska invandrare i landskapet införde traditionen med skrädmjöl redan på 1600-talet. Mjölet görs på rostade havrekärnor och används främst i Värmland än i dag. Producenten Maria Eriksson fick nyligen idén att baka ett knäckebröd på enbart skrädmjöl. En kokt lingonmarmelad med brännvin gjorde succé som komplement. Den milda och lite nötaktiga smaken gör också att brödet passar till det mesta. Som ett knaprigt bröd till förrättssoppan, till andra charkdelikatesser - eller som ett fullvärdigt och nyttigare alternativ till chips.
Skapad av Maria Eriksson och William Olsson
Kontaktperson: Maria Eriksson, Marias Bakverk i Ämtesjö, 070-214 27 06, mariasbakverk@gmail.com
Fotograf: Magnus Glans
Älgsouvas från Tärnaby kommer från den ursamiska kulturen där man använde kåtor att röka i. Av älginnanlår och grovsalt kallröks den med sälg och enris. Passar både i slott som koja och är lika god kall som varm. Råvaran köps in av lokala jägare och styckas ned i mindre delar, saltas i tre dygn i kyla och röks därefter i kallrök innan den vakuumförpackas. Älgsouvasen är god att steka och serveras med fördel till pressas potatis och lingonsås, eller grillas över öppen eld i naturen och äts på ett hembakat bröd.
Skapad av Jim Jakobsson och Anna Brunned
Kontaktperson: Jim Jacobsson, Telefon: 0954-32 000, info@tarnavilt.se
Fotograf: Magnus Glans
Redan på 60-talet kom kalkonen till Adelsåsen. Traditionen av kalkonförädling etablerade sig snabbt och nu drivs produktionen i fjärde generationen som ett känt kvalitetsbegrepp på »västgötaslätta«. Kalkonbröstet läggs i saltlag under sju veckor och kallröks under tre dygn. Därefter lufttorkas bröstet till rätt mognad. Med en smak av enbär, koriander och peppar serveras gourmetbröstet med fördel i lövtunna skivor tillsammans med mjukost, citron och färsk timjan.
Skapad av Niklas Persson, Gustav Eriksson och Sanny Naess
Kontaktperson: Niklas Persson, Niklas.adelsasen@telia.com
Fotograf: Magnus Glans
Västmanland är Sveriges grisrikaste landskap och skinkstrimlorna från Stäholms säteri är marinerade med bland annat öl, honung och torkad rosmarin. Produkten packas i tråg och gasas. Strimlorna blir sedan till lagom stora munsbitar som ska stekas varsamt. Passar utmärkt till en wok med närproducerade rotfrukter och nudlar.
Skapad av Mathias Hellström, Elever från Hotell- och restaurangprogrammet, Ullvigymnasiet, företrädda av Robin Bergström Ljunggren
Kontaktperson: Mathias Hellström, mathias@staholm.se, Tel: 0705744845
Fotograf: Magnus Glans
Nu kan alla äta vinnarmusslorna. Menigo har tagit in Salteas vällagade musslor i sitt sortiment.
Bakom Menigos nya artikelnummer 205633 hittar vi Salteas vinkokta musslor. Därmed tar vinnaren från årets Matverk ytterligare ett viktigt kliv mot våra matbord – och framgång. Gastronomiska Samtal önskar Mats, Björn och Anders lycka till.
Läs mer hos Menigo
Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People
Vi tillsammans skapar Sveriges viktigaste matsamtal. En tongivande arena för dialog och kunskapsutbyte.
Välkommen!
Juryn för Matverk 2013, från vänster: Frida Ronge, Choice Hotel vRÅ; Pär Eriklin, Cajsa Warg; Johan Skogh, Menigo; Per Åkerlund, Duå; Lena Ilkjaer, journalist; Martin Berg, vd Mathias Dahlgren; Mathias Dahlgren, hedersordförande Gastronomiska Samtal och Per Styregård, redaktör.
Foto: Bianca Brandon-Cox/Food People
Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se