Skollunchen blir lektion

Ola Håkanssons frågeställning ”Hur utvecklar vi äldre­omsorgens mat och skolmatlunchen”  blev en av de fyra frågor som gavs högst prioritet av deltagarna på Gastronomiskt Forum 2014.

Ola är en riktig aktivist som engagerar sig stort i matfrågor. Han är bland annat med och driver den prisade Matpoden (vinnare av Matbloggpriset 2013).

Nu har Ola utarbetat ett förslag för hur barn ska få större kunskap om mat.

– Jag har redan presenterat förslaget för regeringen på Rosenbad under ett tre timmar långt möte tre timmar. Även Eva Sundberg på Livsmedelsverket har fått det i knät.

Olas förslag går ut på att göra att integrera skollunchen i hemkunskapen och göra den till en lektion. Det skapar helt nya förutsättningar för att säkerställa att skolmåltiden använd som resurs i olika ämnen

– Skollunchen kan användas för att lära ut näringslära, socialt beteende, religionsmat, allergimat och husmanskost, säger Ola.

Ola ska nu delta i ett seminarium tillsammans med Eskil Erlandsson och Annie Lööf under Centerpartiets Kommundagar i Malmö i början på februari.

Många har länge talat om att skollunchen är en underutnyttjad potential. Det är den möjlighet vi som samhälle och kollektiv har att direkt påverka barnets förhållande  till mat. Kocknestorn Lars ”Pluto” Johannison uttryckte på följande sätt  "vem kan längta efter ett isterband, om man aldrig får möta ett". Om Olas förslag blir verklighet så kanske det blir fler möten mellan barn och isterband och annan kulturmat.

Ola tror även att det kan bli ännu ”sexigare” att söka som skolkock om förslaget går igenom.

 

Lite skolmatshistoria

1945 fattade riksdagen beslut om att skolmaten skulle bli kostnadsfri för eleverna men ej obligatorisk (för kommunerna). Det gamla namnet bespisning ändrades till skolmåltider. Kommunerna fick statsbidrag för skolmåltiderna, förutsatt att de bestod av en varm lagad rätt med mjölk, smör och bröd. Skolunchen skulle svara för en tredjedel av dagens energibehov. Detta blev helt avgörande för skolmatens framtåg i Sverige.

Läs mer

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se