Mrs Food utmanar Matsverige för att få fler kvinnor som är med och påverkar

Under Gastronomiskt Forum tog matkommunikatören Anna Lind Lewin initiativ till en genusfråga. Under Open Space-seminariet lyfte hon frågan och utmaningen att få in fler kvinnor i branschen som på olika sätt arbetar med mat.

Att lyfta fram kvinnor som påverkar maten känns som en nygammal och angelägen fråga som fått ett viss bakslag den senaste tiden. Tjejer har i skolan ofta  ett sämre självförtroende initialt än killarna och behöver stöd för att inse att de är duktigare än de kanske tror.

När hon konstaterade att juryfördelningen i flera matprogram såsom Mästerkocken bara består av män, blev hon inspirerad att starta en blogg,  Mrs Food (mrsfood.se), där hon utmanar sig själv att som medieperson bara prata om kvinnor i Matsverige under ett år.

Gastronomiska Samtal tar jämställdheten på största allvar.

Gastronomiska Samtal är en ideell förening och har som mål att arbeta så att vi speglar samhället. Vi har tre kvinnor och tre män i styrelsen och Christina Möller håller i ordförandeklubban.

Juryn i riksfinalen består i det närmaste av lika många kvinnor som män. Även åldersfördelningen är  relativt bra. Därmed säkerställs att juryn representerar en bred kompetens och erfarenhet. Det är viktigt om vi skall kunna fånga de produkter som är framtida klassiker.

Politisk korrekthet är inte drivkraften i strävan att vara en spegling av samhället, utan det är insikten att det ökar förutsättningen att kunna göra skillnad.

Betydelse

Jämställdhet (wikipedia)

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet.

Mångfald (svenska akademien):

växlande l. varierande, mångfaldighet; ... allmännare, om förhållandet att ngt består av (l. kan upplösas i) flera skilda enheter.

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se