Hur kan ett problemträd ge oss bättre mat?

Sex frågor blev framröstade som mest angelägna under Gastronomiskt Forum 2013. Med hjälp av en processledare och ett smart verktyg, hittar årets deltagare problemens orsak och verkan, men framför allt tänkbara lösningar.

Det är andra året för Gastronomiskt Forum i Nyköping. Nära 150 eldsjälar från hela matbranschen träffas och samtalen förs över både yrkes- och landskapsgränser, precis som det är tänkt. Nya tankar och idéer föds.

– Det är viktigt att ta tillvara på den samlade idékraften, säger Stefan Söder från Gastronomiska Samtal. Tillsammans med Elisabeth Ögren har han valt att lyfta frågorna från 2013 i en process som kallas problemträd.

Tillsammans med sex processledare går varje grupp igenom en fråga och diskuterar vad som hänt under året. Problemet benas ut i ett träd, med en lövkrona av orsaker och ett rotsystem av effekter på samhälle och människor. I nästa steg byggs ett nytt träd med lösningar och effekter för att visa hur frågan kan föras vidare och problemet lösas.

(Här ser du en av Gastronomiska Samtals processledare beskriva hur man jobbar med problemträd.)

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se