Gran Zirup Snaps vann två specialpriser

Nyhet på Gastronomiskt Forum för i år var att dela ut specialpriser utifrån den namnstarka riksjuryns högsta poäng i fyra bedömda kategorier:

I kategorin "Regional koppling" vann "Viddernas vilda renpastej" av Greta Huuva och Helena Länta från Lappland.

I "Teknik" segrade "Lambetta" av Elisabeth Thorén, Lotta Wallberg och Hans-Erik Holmqvist från Hälsingland.

En produkt som utmärkte sig med två specialpriser var Gran Zirup Snaps från Jämtland:

I kategorierna "Innovation" och det prestigefyllda priset "Marknadsjuryns högsta poäng" av Eva Magnusson, Skogens Sköna Gröna och Jonas Larsson, Tevsjö Destilleri.

Förädlaren Eva Magnusson tänkte på skogen när hon skulle ta fram produkten Gran Zirup Snaps. Hon har tidigare skapat produkter som "Granacotta" och hon bär på en vilja att ta vara på vad granen har att erbjuda till mat och dryck.

– När folk hör att det är gransirapsnaps kanske många tänker att det smakar strävt, men det gör inte det.

– Snarare en fin, söt och rund smak, kommenterar intervjuaren Hans Naess.

Enligt Eva kom visst den vinnande gransnapsen  till genom ett misstag (som Eva håller hemligt). Och det fanns tydligen inga hinder för att den skulle bli till:

– Det roliga med gransirapssnapsen är att den bara vill bli tillverkad, säger hon.

Gran Zirup Snaps finns redan ute på fem systembolag och på flera restauranger. Framledes siktar hon att nå ut med produkten internationellt. Kanske den japanska marknaden är en bra början...?

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se