Finns det en framtid för svensk citrus?

Hur ska vi få fram en svensk citrusfrukt? Ämnet diskuterades i ett av gruppsamtalen under Gastronomiskt Forum.

Martin Ragnar är författare, konsult och forskare och gillar att borra djupt i olika frågor samt att folkbilda. Under Gastronomiskt Forum 2014 samlade Magnus många intresserade kring ämnet hur vi ska få inhemsk syra i maten. Varför importera citrusfrukter när vi kan plocka fina smaker ur vårt eget skafferi resonererar Magnus.

Färskpressad rabarber kan använda till en ceviche, färskpressade krusbär till torsken och färskpressade lingon fungerar fint i en hollandaisesås.

Gruppen diskuterade möjligheten att plocka fram en rabarberpress eller en rabarberhyvel som man kan använda hemma.

Kanske finns det rentav citrus som klarar våra breddgrader. I Italien har Coca Cola aldrig fått fäste, här dricks istället Chinotto, en vuxnare, brunfärgad läsk baserad på en köldtålig citrus som skulle kunna odlas här i Sverige.

Ämnet passade bra på forumets andra dag, då Hotell- och restaurangskolan i Nyköping serverade en lunch som präglades av syrlig mat och dryck.

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se