Ett lammlår med klass kryddades till silver i Matverk 2014

Hälsinglands silvervinnare i Matverk 2014 strålade direkt efter prisutdelningen, efter att deras kryddade lammlår dessutom vann i kategorin bästa teknik.

– Det är så att man skakar, sa lagmedlemmen Elisabeth Thorén, direkt efter prisutdelningen.

Lotta Wallberg och Elisabeth Thorén är båda lammproducenter på varsin gård i Ljusdal. De har samarbetat under en längre tid, och de senaste fem åren har de gått och funderat på hur de ska lyckas med ett torkat lammlår.

Sedan hittade de äntligen ett samarbete med kocken Hans-Erik Holmqvist som hittade rätt när han experimenterade med torkningen, sältan och kryddningen.

– Därför är det kul att jag fick det här uppdraget att förverkliga den här drömprodukten som de här tjejerna tagit fram, säger han.

Apropå att många ser grannen i samma bransch som en konkurrent, säger Lotta Wallberg:

– Vi gör tvärtom, det som är bra är att både Elisabeth och jag inser värdet av att samarbeta. Vi kan hjälpa varandra när vi behöver det.

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se