Dalsland blev Sveriges mästare i Matverk 2014

Getmjölksglassen "Gettergod Gelato Cajeta" från Dalsland segrade i riksfinalen i tävlingen Matverk 2014 – Sveriges största produktutvecklingstävling där 140 produkter tävlat.

Spänningen i rummet på Gastronomiskt Forum gick att ta på när hedersordförande Mathias Dahlgren gick fram till mikrofonen för att presentera de tre vinnarna av Matverk. En glamorös middag hade avnjutits med 150 inbjudna gäster, och ett forum som under hela dagen sprudlat av givande matsamtal.

Och när han läste upp "Gettergod Gelato Cajeta", blev Marie Sedin och Elisabet Forsdahl så lyckliga att de stampade i golvet och höjde armarna.

– Det är så häftigt, vi är ett litet landskap som inte lika vana att kliva fram i ramljuset med framgångsrik mat som vissa andra lndskap som till exempel Gotland och Jämtland. Nu står jag här på scenen för andra året i rad, säger Elisabet Forsdahl, Näsbön, som vann brons i fjol med getsalsiccia.

– Vi har bara ett getmjölksmejeri, DalsSpira, i landet i dag och jag hoppas att intresset för getmjölk ökar, fortsätter hon.

Marie Sedin menar att Matverk är ett bra tillfälle att synligöra användningen av getmjölk ute i landet. Att marknaden ligger öppen för en råvara som är nyttig, mager och god, men som nästan inte används alls.

– Som det ser ut i dag är marknaden på getprodukter än så länge är begränsad till att bara handla om getost.

Marie Sedin fick omedelbart bra resultat på de tester hon gjorde utifrån ett recept som hon tagit fram från grunden. Sedan tillverkade hon en mjölkkolasås på getmjölk och karamelliserat mjölksocker, som visade sig passa bra både som tillbehör (topping) i själva glassen.

Hälsingland med lammprodukten "Lambetta" blev silvermedaljörer.

– Det var helt fantastiskt när jag hörde ordet Lambetta läsas upp av Mathias Dahlgren, det är så att jag skakar i benen, säger producenten Elisabeth Thorén, efter segerceremonin.

– Vi är särskilt stolta över vår djurhantering, djuren mår verkligen bra och det ger också resultat i köttets kvalitet. Och vi vet exakt vilken köttbit som kommer från vilket lamm, säger producenten Lotta Wallberg.

Och Bröderna Wikström från Gotland tog hem bronspengen:

– Förra året kom vi på delad fjärde plats, i år klev vi upp på pallen, men nästa år siktar vi ännu högre, säger Pär Wikström med glimten och glädjen i ögat. Lamm är ett väldigt fint kött och vi tycker att det var modigt av juryn att premiera det, säger Dan Wikström.

Juryns vinnarmotivering till Gettergod Gelato Cajeta:

"En intresseväckande produkt i en trevlig, snygg och smart förpackning. Det kommer bli en favorit för många, oavsett ålder. Produkten kommer att avnjutas både till vardags och till fest. En fantastisk produkt att äta, i det närmaste helt fulländad i fråga om både smak och konsistens. "Hantverksmässigt helgjuten", "Suverän", "Krämig", "Klockren", "Riktigt god", "Intressant", var några spontana omdömen från juryn. En vinnare helt enkelt."

Lag: Marie Sedin (förädlare, Gettergoda Mejeriprodukter), Carina Johansson (förädlare, DalsSpira mejeri) och Elisabet Forsdahl (mjölkproducent, Näsbön).

Guldet belönas med 75 000 kronor till produktutveckling.

Silvermotiveringen till Lambetta:

"En mycket snyggt förpackad produkt. Ett genomarbetat koncept med en stark identitet som kan sticka ut och sälja i delikatessdisken. En unik produkt som resultat av ett förstklassigt hantverk. Med sin vackra färg, sin fina konsistens, lagom fet och en närmast perfekt sälta blir upplevelsen av produkten mycket exklusiv för både ögat, näsan och gommen."

Lag: Elisabeth Thorén (råvaruproducent), Lotta Wallberg (råvaruproducent) och Hans-Erik Holmqvist (kock).

Silvret belönas med 50 000 kronor till produktutveckling.

Bronsmotiveringen till Gotländska lammköttbullar:

"Ett mycket proffsigt koncept. En välgjord premiumprodukt har skapats av en råvara med urstark regional koppling. Kul att någon försöker höja kvalitén på vår vardagsmat och lyckas med en produkt som vi alla har en relation till. Precis lagom stora, handformade, offensivt kryddade och väldoftande."

Lag: Dan Wikström och Pär Wikström (båda förädlare) och Kjell Nilsson (råvaruproducent).

Bronset belönas med 25 000 kronor till produktutveckling.

Gastronomiska Samtal, Redargatan 7, 120 61 Stockholm · carin.granlund@gastronomiskasamtal.se